Zöldséges rakott rizs, besamel mártással

Zöldséges rakott rizs, besamel mártással

Elkészítjük a zöldségragut és a besamel mártást, megfőzzük a rizst. Tepsiben rétegezve lerakjuk, és összesütjük.

Hozzávalók: 4 adaghoz

Zöldségraguhoz:

  • 4 darab sárgarépa
  • 1 zeller gumó
  • 1 paszternák vagy gyökér
  • 2 közepes méretű cukkini
  • kevés szárzeller
  • 1 fehér hagyma
  • olasz fűszerkeverék, őrölt fekete bors, borsikafű, kakukkfű.

Besamel mártáshoz:

  • 2 púpos evőkanál vaj
  • 2 evőkanál zabpehelyliszt
  • 4 dl rizstej
  • egészséges vegeta, őrölt fekete bors, őrölt szerecsendió, őrölt gyömbér, mokkáskanálnyi kurkuma a színe miatt
  • petrezselyemzöld

Elkészítése:

  1. Meghámozzuk a sárgarépát, a zellert és a paszternákot/gyökeret. Feldaraboljuk ízlés szerinti méretre. A szárzellert szép vékonyra szeljük. A cukkiniket négybe vágjuk és feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk.
  2. Kókuszolajon megdinszteljük a hagymát. Hozzá adjuk a sárgarépát. 5 perc múlva hozzáadjuk a zellert és a pasztenákot/gyökeret. Újabb 5 perc múlva hozzáadjuk a cukkinit és a szárzellert is. Öntünk rá egy kevés vizet, hogy legyen szaftja. Fűszerezzük olasz fűszerkeverékkel, borsikával, kakukkfűvel és őrölt fekete borssal.
  3. Elkészítjük a besamel mártást: megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet. Olyan arányban kell lennie, hogy a vaj teljesen felvegye a lisztet, mint egy sűrű krém. Megpirítjuk. Állandóan kevergetjük. Hozzáadjuk apránként a rizstejet és sűrűre főzzük. Fűszerezzük a fenti fűszerekkel és végül egy késhegynyi kurkumával színt adunk neki. Beleszórjuk a petrezselyemzöldet.
  4. Megfőzzük a basmati rizst, fejenként 5 dkg elegendő. Belekeverünk petrezselyemzöldet, de szoktuk zeller zölddel is készíteni.
  5. Egy tepsit kivajazunk. Szépen beleterítjük a rizst. A tetejére egy lyukas kanállal rászedjük a zöldségragut. A megmaradó szaftot ráöntjük a besamel mártásra, és összekeverjük. Csak annyit tegyünk bele, hogy ne legyen túl híg. Egyenletesen ráöntjük a mártást a zöldségekre. Ha szeretjük, tehetünk a tetejére mozarella sajtot vagy reszelt sajtot is.
  6. 180 fokos sütőben összesütjük, kb. 30 percig. Nagyon finom selymes ízű lesz a mártásban lévő zabpehelyliszttől.