Elkészítjük a zöldségragut és a besamel mártást, megfőzzük a rizst. Tepsiben rétegezve lerakjuk, és összesütjük.
Hozzávalók: 4 adaghoz
Zöldségraguhoz:
- 4 darab sárgarépa
- 1 zeller gumó
- 1 paszternák vagy gyökér
- 2 közepes méretű cukkini
- kevés szárzeller
- 1 fehér hagyma
- olasz fűszerkeverék, őrölt fekete bors, borsikafű, kakukkfű.
Besamel mártáshoz:
- 2 púpos evőkanál vaj
- 2 evőkanál zabpehelyliszt
- 4 dl rizstej
- egészséges vegeta, őrölt fekete bors, őrölt szerecsendió, őrölt gyömbér, mokkáskanálnyi kurkuma a színe miatt
- petrezselyemzöld
Elkészítése:
- Meghámozzuk a sárgarépát, a zellert és a paszternákot/gyökeret. Feldaraboljuk ízlés szerinti méretre. A szárzellert szép vékonyra szeljük. A cukkiniket négybe vágjuk és feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk.
- Kókuszolajon megdinszteljük a hagymát. Hozzá adjuk a sárgarépát. 5 perc múlva hozzáadjuk a zellert és a pasztenákot/gyökeret. Újabb 5 perc múlva hozzáadjuk a cukkinit és a szárzellert is. Öntünk rá egy kevés vizet, hogy legyen szaftja. Fűszerezzük olasz fűszerkeverékkel, borsikával, kakukkfűvel és őrölt fekete borssal.
- Elkészítjük a besamel mártást: megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet. Olyan arányban kell lennie, hogy a vaj teljesen felvegye a lisztet, mint egy sűrű krém. Megpirítjuk. Állandóan kevergetjük. Hozzáadjuk apránként a rizstejet és sűrűre főzzük. Fűszerezzük a fenti fűszerekkel és végül egy késhegynyi kurkumával színt adunk neki. Beleszórjuk a petrezselyemzöldet.
- Megfőzzük a basmati rizst, fejenként 5 dkg elegendő. Belekeverünk petrezselyemzöldet, de szoktuk zeller zölddel is készíteni.
- Egy tepsit kivajazunk. Szépen beleterítjük a rizst. A tetejére egy lyukas kanállal rászedjük a zöldségragut. A megmaradó szaftot ráöntjük a besamel mártásra, és összekeverjük. Csak annyit tegyünk bele, hogy ne legyen túl híg. Egyenletesen ráöntjük a mártást a zöldségekre. Ha szeretjük, tehetünk a tetejére mozarella sajtot vagy reszelt sajtot is.
- 180 fokos sütőben összesütjük, kb. 30 percig. Nagyon finom selymes ízű lesz a mártásban lévő zabpehelyliszttől.