Zöldségpörkölt basmati rizzsel

Zöldségpörkölt basmati rizzsel

Elkészítjük a padlizsános pörkölt alapot. Ezt jó sokáig főzzük, hogy kellemesen ragacsos és sűrű legyen. Közben elkészítjük a zöldségragut és a végén a kettő összekeverjük. Azt tapasztaltuk, hogy a paradicsomos alapban nem fől meg elég puhára a sárgarépa és a többi zöldség, ezért készítjük külön.

Hozzávalók: 4 adaghoz

Pörkölt alaphoz:

  • 2 darab padlizsán
  • 2 darab kápia paprika
  • 1 darab paradicsom
  • ½ fej fehér hagyma (édes saláta hagyma)
  • kókuszolaj.

Raguhoz:

  • 4 darab sárgarépa
  • 1 zeller gumó
  • 1 paszternák vagy gyökér
  • 2 közepes méretű cukkini
  • kevés szárzeller
  • egészséges vegeta, kakukkfű, őrölt fekete bors, borsikafű, petrezselyemzöld esetleg cayenne bors
  • kókuszolaj.

Elkészítése:

  1. Meghámozzuk a padlizsánt, paradicsomot és a paprikát (!) is. Lereszeljük a padlizsánt a nagyobb lyukú almareszelőn. A paprikát és a paradicsomot apró kockára vágjuk. Feldaraboljuk a hagymát. Azért használunk fehér hagymát, mert az könnyebben emészthető.
  2. Kókuszolajon megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk az előkészített zöldségeket és egészséges vegetával fűszerezzük. Ha szükséges kevés vizet öntünk rá. 1-1,5 órát főzzük.
  3. Ezalatt meghámozzuk a sárgarépát, a zellert és a paszternákot/gyökeret. Feldaraboljuk ízlés szerinti méretre. A szárzellert szép vékonyra szeljük. A cukkiniket négybe vágjuk és feldaraboljuk.
  4. Kókuszolajon megdinszteljük a sárgarépát. 5 perc múlva hozzáadjuk a zellert és a pasztenákot/gyökeret. Újabb 5 perc múlva hozzáadjuk a cukkinit és a szárzellert is. Öntünk rá egy kevés vizet, hogy legyen szaftja. Fűszerezzük kakukkfűvel, őrölt fekete borssal és borsikafűvel. Ha picit erősre szeretnénk csinálni, akkor adhatunk hozzá cayenne borsot is Akkor van készen, amikor a sárgarépa roppanósan puha, nem szétfőzött.Megszórjuk petrezselyemzölddel.
  5. Összekeverjük a pörkölt alapot a zöldségraguval. Megkóstoljuk, ha kell még ízesítjük.
  6. Megfőzzük a basmati rizst, fejenként 5 dkg elegendő.